În după-masa zilei de vineri, 15 decembrie 2023, copiii parohiei Coveş și câțiva prieteni ai Centrului Sf. Ana au participat, gratuit, la spectacolul Vicleimul şi fetiţa cu chibrituri, urmat de ateliere intercative, care s-au jucat pe ,,scena” sălii mari a Şcolii Vechi (proprietate a Parohiei Coveş)- clădire care se doreşte a fi reabilitată. Participarea copiilor, a enoriaşilor la acest spectacol de teatru se înscrie în Proiectul de reabilitatea a şcolii vechi- spaţiu dedicat activităţilor cu cei mici, dar şi cei mari, cu scopul educării spre cultură, muzică, artă, spiritualitate, tradiţii, incluziune și promovarea binelui.
Spectacolul a fost oferit de trupa de teatru ,,Carpe Diem” din Sighişoara, coordonată de dl profesor Șoneriu Mihai, posesoare a mai multor premii de la festivalele naţionale de teatru. De exemplu, în anul 2022 a obţinut premii speciale în cadrul Festivalului de Teatru Naţional ,,Teatru Fest” de la Cluj.
Ce spun organizatorii
Parohia Ort. Coveş, organizatoarea spectacolului de teatru, a vrut să puncteze faptul că într-o lume în care mulţi copii trăiesc din ce în ce mai mult într-un mediu virtual, vizualizarea şi actualizarea prin teatru sau joc a marilor evenimente din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos sunt o şansă de participare la realitatea sfântă a Bisericii şi a spaţiului cultural. De asemenea, experienţa unei piese de teatru adevărate a fost o trăire ieşită din comun pentru cei mici!
Copiii s-au arătat a fi bucuroși de acest spectacol ce a avut loc într-un spaţiu deosebit, acela al şcolii vechi, clădire readusă la viaţă preţ de câteva ore. Chiar dacă la un moment dat am rămas fără curent electric, în pofida crăpăturilor din ziduri, cei mici au avut posibilitatea ca prin piesa de teatru oferită de talentaţii tineri actori de la CARPE DIEM din Sighişoara să se întoarcă în timp şi să trăiască evenimentul cel minunat al venirii Fiului lui Dumnezeu în lume. Apoi, le-a fost mare încântarea după ce au vizionat piesa de teatru, când au avut parte de ateliere interactive susţinute de membrii trupei, aflaţi sub coordonarea dlui profesor Şoneriu Mihai, cărora le mulţumim din suflet pe această cale. Faptul că acest eveniment s-a petrecut în sala mare a şcolii vechi nu este deloc întâmplător. Această şcoală este un dar al înaintaşilor comunităţii Coveş şi aici s-au format generaţii de oameni valoroşi, care au susţinut din anul 1899 (anul apariţiei şcolii vechi), până spre finalul anilor 1990, valorile limba şi credinţa poporului român, luptând pentru acestea. Tot de această clădire se leagă un lucru deosebit- trupa de teatru pe care a avut-o parohia Coveş vreme de peste 100 de ani. În anul 1973 încă se mai vorbea de această trupă de teatru formată din ţăranii români din Coveş. Ne dorim cu toată inima ca această clădire să fie readusă la adevărata ei valoare şi să fie reabilitată pentru a deveni o fabrică de cultură, un loc în care să fie ajutaţi toţi oamenii din comunitate, tinerii din localitate şi copiii din zonă, prin diverse programe, cum este şi ,,EduHelp K”, în cadrul căruia copii din şcoală sunt ajutaţi zilnic la lecţii sau beneficiază de diverse ateliere, cu ajutorul voluntarilor implicaţi ca formatori şi persoane de sprijin pentru micuţii beneficiari şi sprijinul partenerilor: SC KUERTEK SRL, SC CAROSIB SRL, RESTAURANTUL LA PRUT ŞI ŞC. G.D. TEUTSCH GNITA, cărora le mulţumim, de asemenea. Au comunicat reprezentanţii pentru site-ul- https:centrulsfana.ro.
Eforturi pentru reabilitarea clădirii şcolii vechi-viitorul Centru ,,Sf. Ana”
Pentru reabilitarea şcolii vechi s-au depus mai multe eforturi în anul 2023. Printre acestea, se numără:
- Participarea la Crosul Internaţional de la Sibiu, pe data de 27 mai 2023, cu ajutorul Asociaţiei ,,Valea Hârtibaciului”, a dlui primar Alin Ciprian Schiau Gull, a Fabricii Harting din Agnita, a mai multor cadre didactice din comunitatea agniţeană, a localnicilor, sponsorilor, şi a tuturor celor care au susţinut sau au alergat pentru cauza reabilitării acoperişului şcolii vechi. Din banii rezultaţi în urma acestei acţiuni s-au achiziţionat lemnăria şi o mică parte din ţiglă.
- Ajutorul financiar oferit de către Revista ,,Formula As” şi cititorii acesteia, prin care se va achiziţiona ţiglă cu scopul de a completa necesarul pentru acoperiş.
Pasul următor în reabilitarea clădiiri şcolii vechi
Dorinţa reprezentanţilor şi a micuţilor este aceea de a începe lucrările de reabilitare a acoperişului şcolii vechi. În acest sens, Centrul Sf. Ana are nevoie de încă 37 750 de lei pentru manopera la schimbarea acoperişului şi încă 20 000 de lei- altele (jgheaburi, burlane etc), pentru a realiza acoperişul şcolii vechi, în primăvara anului 2024.
Activitățile viitoare ale centrului reabilitat vor răspunde în mod direct nevoilor comunității din localitatea Coveș, oferindu-le celor mici șansa de a avea acces la un spațiu adaptat nevoilor lor, unde, sub supraveghere vor fi parte a unui sistem after school, a atelierelor creative și educaționale, dar și a serviciilor sociale, acolo unde este cazul.
Cei prezenţi au admirat, astfel, frumuseţea acestui moment, care a pus în valoare importanţa clădirii şcolii vechi- un obiectiv emblematic cu o importanţă aparte în cadrul comunităţii, timp de peste 100 de ani. Organizatorii îşi exprimă recunoştinţa faţă de toţi cei care şi-au oferit sprijinul pentru a realiza curăţenie în şcoală, dar şi cadrul optim desfăşurării acestui eveniment în comunitate.
Puteţi să fiţi şi dvs partenerii noştri
Există două modalităţi prin care cei interesaţi pot să facă donaţii pentru a susţine cauzele şi proiectele Centrului ,,Sf Ana” din Coveş:
- Printr-o donaţie în contul Parohiei Ort. Rom. Coveş, deschis la BCR: IBAN RO18RNCB0228018583750001, cu menţiunea: donaţii pentru şcoala veche.
- Online prin intermediul aplicaţiei de mai jos:
Autor,
Pr. Andrei Iancu