Dragii mei,
Încă de când am început să lucrăm la școala veche, parcă am retrăit vremurile copilăriei, când satul întreg se aduna la o clacă și toți puneau mâna, fiecare după puteri, ca să isprăvească o treabă bună. Așa și acum, când ne uităm la clădirea asta ridicată cu trudă în 1899, parcă îi simțim suflarea celor care, cu mâinile crăpate de muncă, au pus piatră peste piatră, gândindu-se la viitor. Într-un timp de doar doi ani, au înălțat clădirea asta care a adăpostit învățăturile a sute, ba poate mii de copii, care de-a lungul timpului au trecut pragul ei.

Primăvara asta ne-am pus serios pe treabă. Am refăcut acoperișul, nu oricum, ci cu țiglă solzi de bună calitate, așa cum se cuvine la o clădire cu așa istorie. Lemnăria e nou-nouță și rezistentă, iar șarpanta, care stă pe structura de lemn, ne dă siguranța că acoperișul va rezista la tot ce-i vine din ceruri, fie ploaie, fie vânt. Am refăcut și holul, l-am făcut frumos și primitor, că doar pe acolo intră lumea și copiii, să nu mai spun de compartimentarea pentru cele două băi, că era musai să le facem. Am turnat și o placă de beton deasupra pivniței, iar pivnița, săraca, și ea a fost consolidată. De-a lungul zidurilor, am pus o centură de beton, să țină totul bine, de parcă ar fi îmbrățișarea unei mame care nu-și lasă casa să cadă.
Toate astea, cum bine știți, nu s-au făcut fără bani. Ne-au ajutat Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Agnita, niște oameni cu inimă mare, și chiar Maratonul Internațional de la Sibiu. Da, ați citit bine, oameni care alergau pentru alții au făcut posibil ca școala asta să aibă acoperiș nou și o structură sigură. În primăvara asta am adunat peste 200.000 de lei, dar știți cum e, când începi o treabă bună, nu te poți opri la jumătate.
Achiziţia şi montarea ferestrelor a fost posibilă cu ajutorul Bilka

Așa că, în toamna asta, am zis că ar fi păcat să lăsăm clădirea fără ferestre noi. Ne-am gândit și am tot căutat până am găsit ajutor de la Bilka, care ne-au sponsorizat 8 ferestre (mai avem de achiziţionat încă 6 ferestre şi uşile), iar acum, partea dinspre stradă a clădirii se bucură de un nou look. Ferestrele sunt frumoase, strălucesc parcă în lumina soarelui de toamnă, și ne amintesc că, încet-încet, ne apropiem de un stadiu mai avansat al lucrărilor.
Dar să știți că nu-i ușor. De multe ori, stau și mă gândesc la cei care au ridicat clădirea asta în doi ani, pe când noi ne chinuim să o întreținem cu sacrificii enorme. Dacă am avea mai mulți bani, poate am face și mai mult, dar așa, cu ce avem, facem cum putem și ne rugăm să ne țină Dumnezeu puternici.
Școala asta nu e doar o clădire. E un loc în care sufletele copiilor au crescut, s-au luminat și au pornit în lume. De fiecare dată când pășesc în ea, simt parcă o energie care vine din sacrificiile și dragostea celor care au fost înaintea noastră. Nu aș putea descrie mai bine prezența aceasta decât prin versurile Zoricăi Lațcu (Maica Teodosia):
Noi stăm și astăzi strajă-ndelungată,
Sus, sus, la ale veșniciei porți,
Să aducem iarăși jertfa ne’ntinată,
Luați aminte, noi nu suntem morți.
Așadar, dragi oameni, noi vă mulțumim din inimă pentru tot ajutorul pe care ni-l dați. Fiecare bănuț, fiecare rugăciune, fiecare mână de ajutor contează. Împreună facem ceva mult mai mare decât doar restaurarea unei clădiri – păstrăm vie o bucată din sufletul comunității noastre. Dacă am fi avut mai mulți bani, poate că am fi făcut lucrurile mai repede sau mai bine, dar cu sprijinul vostru și cu ajutorul lui Dumnezeu, facem ce putem, și suntem mulțumitori pentru fiecare pas înainte.
Cum ne puteţi ajuta!
Cei care doriți să fiți alături de noi în continuare, să sprijiniți acest proiect de suflet sau poate doar să ne puneți o vorbă bună la cineva cu posibilități mai mari, vă primim cu brațele deschise. Orice ajutor, fie el o donație cât de mică sau o recomandare la un patron de firmă, ne aduce cu un pas mai aproape de îndeplinirea visului nostru de a reabilita complet această clădire plină de istorie.
Dacă simțiți că puteți contribui, mai jos veți găsi detaliile necesare pentru a ne contacta sau pentru a face o donație. Orice gest contează, fie el o mână de ajutor sau o rugăciune. Și, cu ajutorul lui Dumnezeu și al celor cu inimă mare, școala veche va continua să strălucească pentru generațiile ce vor urma.
Vă mulțumim din suflet pentru susținerea voastră și pentru încrederea pe care ne-o acordați!
Un amănunt foarte important, pe care nu-l putem trece cu vederea: deși am reușit să facem pași mari cu ajutorul dvs, mai avem încă de achitat o parte din manopera lucrărilor realizate în primăvară. Știți cum e, nu ne place să ne plângem, dar realitatea e că toate aceste eforturi necesită fonduri, iar noi suntem încă în căutarea soluțiilor pentru a acoperi toate costurile. Cu fiecare ajutor primit, fie el cât de mic, ne apropiem mai mult de a încheia acest proiect frumos și necesar.
Sprijină-ne prin donații
Pentru donații sau detalii suplimentare, ne puteți contacta la telefonul 0751337979, vizitați site-ul nostru www.centrulsfana.ro sau puteți face o donație în contul deschis la BCR:
RO18RNCB0228018583750001
Parohia Ortodoxă Română Coveș, CIF 4479241.
Mai avem de achitat la manopera din primăvară 32.000 lei din 87.000 lei!