Noaptea Muzeelor la Sate în Protopopiatul Agnita, pe Valea Hârtibaciului
Prima ediţie a ,,Nopţii Muzeelor la Sate”, a avut loc pe data 2 septembrie 2023 şi în parohia Coveş, Protopopiatul Agnita, judeţul Sibiu, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Evenimentul derulat la nivel de parohie s-a intitulat ,,Punţi în timp”.
Nocturna Muzeală Rurală s-a aflat sub patronajul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, a fost propus de comunitatea patrimonială din Podişul Hârtibaciului şi a fost susţinut de Primăria Agnita prin Casa de Cultură ,,Ilarion Cocişiu”, Asociaţia ,,Valea Hârtibaciului”, Primăria Bârghiş, Consiliul Judeţean Sibiu, CJCPCT ,,Cindrelul Junii Sibiului”, Î.I. Marcel Brâncoveanu Părău, Protopopiatul Agnita, Muzeul de istorie a Văii Hârtibaciului, Restaurant ,,La Prut”, Grădina cu de toate.
Programul evenimentului dinainte de deschiderea oficială
Înainte de deschiderea oficială, programul a debutat la Fetea, la ora 11:00, cu lansarea de carte: ,,Documentele reeducării”, vol. III- autori Mircea Stănescu si Vlad Mitric-Ciupe. Au urmat vizitele la obiectivele de pe sate din Protopopiatul Agnita: Retis – Expoziţia Ţărănească “Sf. Ierarh Andrei Şaguna” de pe lângă biserica cu hramul Sf. Nicolae; Stejerişu – Turnul Slăninii; Coveş: 90 de ani de la înfiinţarea ,,Frăţiei Ortodoxe Române“ de pe Valea Hârtibaciului, proiecţie video ,,Datini din Coveş“ – Cântec şi Poveste pe Valea Hârtibaciului; Apoş: Colecţia etnografică privată Emil Lascu, nr. 126; OU: ,,Fierăria Albastră“; Ţiglăria tradiţională din Apoş; Zlagna – cu de toate şi bucate; Povestiri din ,,Lada mesei“ în Ghijasa de Sus; despre olăritul pe Valea Hârtibaciului şi breasla olarilor cu Ceramica de Nocrich; Ora de Patrimoniu la Alţîna cu Frau Rosie; la bisericuţa călătoare de lemn din Ilimbav şi pe Calea Sighiului şi pe urmele pictorilor zugravi Fraţii Grecu în Fofeldea; la Moara Veche în Hosman; pe drumul istoriei, la Caşolţ; la expoziţia Conexiuni şi biserica evanghelică din Şomartin.
Acţiunea a fost derulată la nivel de parohie în Şcoala Primară din localite- structură la Şcoala Gimnazială “Georg Daniel Teutsch” Agnita. Pe această cale, organizatorii adresează mulţumiri atât conducerii Scolii Gimnaziale, cât şi tuturor celor implicaţi în proiectul organizat şi desfăşurat în parohie.
În cadrul evenimentului, cei prezenţi au luat parte la o expoziţie de fotografii cu persoane, obiceiuri, evenimente din trecut până în prezent, au asistat la prezentarea făcută de preotul paroh şi au vizionat filmul ,,Datini din Coveş”. La final s-au depanat amintiri din partea celor care au prins o parte dinvremurile trecute, evocate în cadrul evenimentului şi s-au servit mici gustări, pregătite de dna preoteasă şi câteva gospodine din parohie.